Πληροφορίες

Άννα Φλωράδη

Κλαδομύτα Μεστών, Χίος Τ.Κ. 82100

Τηλ: +30 22710 28891

Τηλ 2: +30 22710 76455

Κιν: +30 6972 490707

E-mail: [email protected]

ΜΗΤΕ:0312Κ122Κ0061900


 

NewsLetter

Γραφτείτε με το email σας για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία σχετικά με νέες προσφορές και τιμές των δωματίων.

Φωτογραφία 360

Δείτε την κεντρική πλατεία των Μεστών σε πανοραμική φωτογραφία 360 μοιρών

360

Βρείτε μας:

Ελάτε κοντά μας με τα κοινωνικά δίκτυα:

Επιισκέπτες

Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αναζήτηση

  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
Τα Μεστά
  Για το όνομα των Μεστών δεν υπάρχουν ακριβείς πληροφορίες αλλά διάφορες εικασίες με επικρατέστερη εκείνη που λέει ότι προέρχεται από τη λέξη «άμισθα». Τα Μεστά είναι το πιο καλά διατηρημένο από τα χωριά-κάστρα που χτίστηκαν κατά τους πρώτους χρόνους της Γενοβέζικης κατοχής της Χίου. Διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας διατηρώντας τον αρχικό φρουριακό και ιστορικό χαραχτήρα του, με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν αλλοιώνουν την ενότητα του ρυθμού στο σύνολο του οικισμού. Οι λόγοι που το χωριό μας διατήρησε περισσότερο από τα άλλα χωριά τον αρχικό χαραχτήρα του, οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι άντεξε στον καταστροφικό σεισμό που έπληξε το Νησί μας το 1881, όσο και στον τρόπο ζωής, που οι κάτοικοί του βίωσαν μέσα στους αιώνες.  

Μεστά

Μεστά

    Το γεγονός ότι άντεξε στο μεγάλο χαλασμό (όπως ακόμα μέχρι σήμερα οι κάτοικοι του νησιού αποκαλούν το φαινόμενο του καταστροφικού σεισμού) οφείλεται στο βραχώδες υπέδαφος πάνω στο οποίο έχει χτιστεί όσο και στην συνοχή των οικοδομών. Ο λιτός τρόπος ζωής των κατοίκων, η σκληρή και επίπονη εργασία τους στην ύπαιθρο, που συνεχιζόταν επί αιώνες αδιαφοροποίητη, εδραίωσαν συνήθειες που δεν απαιτούσαν αλλαγές στο δεδομένο αυτό οικιστικό περιβάλλον. Η πόλη εξ άλλου με τους νεοτερισμούς που υιοθετούσε στον τρόπο ζωής, ήταν μακριά (με τα τότε δεδομένα) και επομένως οι επιρροές της, ήταν ελάχιστες, μια και οι μετακινήσεις ελάχιστες.

 

Τα Μεστά σήμερα

  Τα Μεστά κατοικούνται ανελλιπώς από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα. Η επί πολλούς αιώνες συνεχής κατοίκησή τους, το τόσο ιδιαίτερα δομημένο περιβάλλον και οι εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ζωής δημιούργησαν έναν απαράμιλλο σε ήθος τρόπο ζωής. Οι κάτοικοι των Μεστών που ήταν συγχρόνως φορείς του Βυζαντινού πολιτισμού και η ιεράρχηση των αξιών, που υπαγόρευε η μακραίωνη ιστορία του τόπου τους, δημιούργησαν έναν ιδιαίτερο σε ήθος λαϊκό πολιτισμό που ανιχνεύεται μέχρι σήμερα. Μια ανυπολόγιστη σε αξία παράδοση που γίνεται καθημερινή πράξη απο μια σειρά εθίμων καταδεικνύουν έναν τρόπο ζωής, βασισμένο στην αλληλεγγύη, την αγάπη και την αλληλοϋποστήριξη των μελών της κοινότητας. Ο τρόπος αυτός θα μπορούσε να αποτελεί πρόταση ζωής.

 

Φωτογραφίες Μεστών