Πληροφορίες

Άννα Φλωράδη

Κλαδομύτα Μεστών, Χίος Τ.Κ. 82100

Τηλ: +30 22710 28891

Τηλ 2: +30 22710 76455

Κιν: +30 6972 490707

E-mail: [email protected]

ΜΗΤΕ:0312Κ122Κ0061900


 

NewsLetter

Γραφτείτε με το email σας για να λαμβάνετε ενημερωτικά δελτία σχετικά με νέες προσφορές και τιμές των δωματίων.

Φωτογραφία 360

Δείτε την κεντρική πλατεία των Μεστών σε πανοραμική φωτογραφία 360 μοιρών

360

Βρείτε μας:

Ελάτε κοντά μας με τα κοινωνικά δίκτυα:

Επιισκέπτες

Έχουμε 6 επισκέπτες συνδεδεμένους

Αναζήτηση

  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
  • Φωτογραφίες απο το κατάλυμα και τα δωμάτια
Η Μαστίχα και τα Μαστιχοχώρια

Μαστιχοχώρια

  Τα Μαστιχοχώρια βρίσκονται στην Νότιο Χίο, εδώ που η καλλιέργεια του μαστιχιού προσπόριζε στους καλλιεργητές κατοίκους, οικονομική ευμάρεια. Χτίστηκαν τον 14ο αιώνα, στα πρώτα χρόνια της Γενοβέζικης κατοχής του νησιού. (1346 – 1566). Κοινό χαρακτηριστικό των χωριών αυτών είναι πως χτίστηκαν σε τόπους που δεν είναι ορατοί από τη θάλασσα και δεσπόζουν σε μικρές κοιλάδες προστατευμένες από τους γύρω λόφους. Οι γενοβέζοι κατακτητές οργάνωσαν την περιοχή των Μαστιχοχωρίων με σύστημα οχύρωσης, ώστε να προστατεύεται η περιουσία της εταιρίας ΜΑΟΝΑ (Ανώνυμη Εταιρία) την οποία ίδρυσαν αμέσως μετά την κατάληψη του νησιού για την εκμετάλλευση των τοπικών προϊόντων της γής και των καλλιεργητών της. Μέσα στο γενικότερο της οχύρωσης αυτής εντάσσονται και τα χωριά κάστρα.

  Τα Μεστά είναι ένα από αυτά το οποίο διασώθηκε από το μεγάλο καταστροφικό σεισμό του 1881 και διατηρεί μέχρι σήμερα τον αρχικό φρουριακό του χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μεστά κατοικούνται ανελλιπώς από τη δημιουργία τους μέχρι σήμερα, μεταφέροντας μέσα από τους αιώνες λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία.

  

Μαστίχα

  Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδενδρου. Έχει χρώμα υπόλευκο- υποκίτρινο και είναι διαφανής έως ημιδιαφανής στην αρχή, ενώ όσο παλιώνει αποκτά ένα πιο κιτρινωπό και αδιαφανές χρώμα. Το μαστιχόδενδρο είναι ένας αειθαλής θάμνος που έχει την επιστημονική ονομασία: «Pistacia Lentiscus var. Chia». Παίρνει την πλήρη ανάπτυξή του στα 40-50 χρόνια και ζει περίπου 100 χρόνια ή και παραπάνω. Από τον 5o έως 6ο χρόνο αρχίζει να δίνει την ρητίνη του (μαστίχα) και μετά τον 15ο χρόνο παράγει από 60 έως 250 γραμμ. τον χρόνο και σε σπάνιες περιπτώσεις -τα πολύ μεγάλα δέντρα- μπορούν να αποδώσουν έως 400 γραμμ. τον χρόνο.

  

Δείτε ένα βίντεο 10' σχετικά με την μαστίχα